koolfstofarme vloeibare brandstof in de PRAKTIJK

september 13, 2024 Blog

In eerder blogberichten lichtten we al eerder toe dat er volop ontwikkelingen zijn op het gebied van koolstofarme vloeibare brandstoffen.

Er zijn diverse koolstofarme brandstoffen in ontwikkeling én in testfase voor toepassing als brandstof om huizen mee te verwarmen. HVO is één daarvan. HVO staat voor Hydrotreated vegetable oil.

HVO wordt geproduceerd uit afvalstromen, dierlijke vetten en ongeschikte grondstoffen voor voedselconsumptie en is dus enorm duurzaam als energiebron en een goed alternatief op stookolie!

In de auto-industrie gebruikt men HVO als alternatief voor DIESEL en is HVO al vrij verkrijgbaar bij sommige tankstations, al moeten sommige autofabrikanten wel nog hun goedkeuring geven voor het gebruik ervan. (bij tankstations gemarkeerd als HVO XTL)

Wat kunnen HVO en andere vloeibare alternatieven  betekenen voor de VERWARMINGSINDUSTRIE:

  •  Technisch compatibel met bestaande verwarmingsketels op vloeibare brandstof.
  • Voor bestaande stookolieketels een eenvoudige conversie en dus compatibel met de bestaande infrastructuur.
  • Een betaalbare oplossing voor eigenaren die de mogelijkheid niet hebben, hetzij praktisch of financieel, om over te schakelen om andere energiebronnen. Een kanttekening die evenwel gemaakt moet worden is dat het nog af te wachten is op de prijszetting voor de aankoop van HVO
  • Belangrijke stap richting een duurzame en milieuvriendelijke energietoekomst:  Lagere koolstofuitstoot dus m.a.w een aanzienlijke emissiebesparing!
  • Energiezekerheid en onafhankelijkheid (doordat men niet afhankelijk is van een netwerk, zoals bij aardgas of warmtepomp wel het geval is) want men kan de brandstof zelf opslaan en tevens is ze makkelijk te transporteren.

In de zoektocht naar duurzame energieoplossingen biedt HVO een aanvullende en betaalbare oplossing om bij de dragen aan netto nul emissies in 2050.  De doelstelling om klimaatneutraal te worden vormt de kern van de EUROPEAN GREEN DEAL en leidt in verschillende lidstaten tot indrukwekkende initiatieven om de energiesector koolstofvrij te maken. Een belangrijk aspect voor de commercialisering ervan is tevens om die transitie voor iedereen zo rechtvaardig en inclusief mogelijk te maken!

 

BELGIË

In ons land zijn er 2 pilootprojecten lopende . Concreet werd er reeds getest met enerzijdseen mix van 80% stookolie en 20% HVO. Meer testen met andere mixen volgen later dit jaar.

OOSTENRIJK

Het oostenrijks instituut voor warmte – en olietechnologie sloeg de handen in elkaar met AVL, een onafhankelijk onderzoeksinstituur in de automotive industrie, om onder de naam “innovation flüssige Energie” (Innovation Liquid Energy)  een POWER-TO-LiQUID ( PLT) systeem op te zetten.

PLT- brandstoffen zijn gemaakt van een combinatie van waterstof en koolstofdioxide (co2), dat na bewerking vloeibaar wordt. Dat eerste ingrediënt haalt men door elektrolyse uit water met behulp van wind- en zonenergie

FINLAND

in Finland is er reeds een normering voor HVO voor gebruik voor verwarmingsinstallaties. Je kan het dus daar al kopen op je huis mee te verwarmen.

VERENIGD KONINKRIJK

Niet alleen in de Europese unie, maar dus ook in het Verenigd Koninkrijk is men bezig met testcases.  In tegenstelling tot in ons land gebruik men in het VK kerosine als vloeibare brandstof ipv stookolie. Belangrijk om weten: de ingrepen om van kerosine naar HVO om te schakelen zijn ingrijpender , dan om van stookolie over te schakelen naar HVO. De verschillen in fysieke eigenschappen tussen kerosine en HVO zijn namelijk groter dan tussen stookolie en HVO. Recent zijn de resultaten bekend van een testproject dat sinds 2020 liep in de VK, een project waarbij men op 100% HVO stookt ipv kerosine dus. Tijdens de installatie werden amper problemen vastgesteld én de problemen die er toch waren konden worden verholpen. Voor het grootste deel van de gebouw zou een besparing tot wel 88% minder CO2-uitstoot gerealiseerd zijn sinds de omschakeling.

Bekijk gerust ook deze video

 

Meer info vindt u in volgend blogartikel over E-fuels

Bron: in4fuels, bbc, youtube

Afbeeldingen: pixabay