Warmtepompen

maart 15, 2022 Activiteiten

Om te voldoen aan EPB-eisen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie wordt, vanwege exuberante gasprijzen, meer en meer gekozen voor een warmtepomp.

Een warmtepomp onttrekt zijn warmte uit ofwel de lucht, de bodem of het grondwater, om deze vervolgens af te geven in de woning.

Een warmtepomp wordt het beste gecombineerd met een verwarmingssysteem op lage temperatuur:  vloerverwarming /plafondverwarming / muurverwarming of met vergrote radiatoren of convectoren. Zo kan warmte met een relatief lage temperatuur gebruikt worden, waardoor het rendement van de warmtepomp hoog blijft.

Dit is de milieubewust keuze bij uitstek in combinatie met een buffervat om de gewonnen energie te stockeren.

Dat zorgt ervoor dat een warmtepomp tot de meest toekomstbestendige en meest energie-efficiënte verwarmingsoplossingen behoort.

Warmtepompen worden ingedeeld volgens hun warmtebron (bodem, grondwater, lucht) en afgiftesysteem (lucht of water):

  • Geothermische of grondwater-warmtepomp: deze haalt water uit de bodem of het grondwater. Daarvoor wordt een horizontaal of verticaal buizennetwerk in de grond geplaatst. De investeringskost ligt daardoor een stuk hoger, maar de rendementen liggen hoger dan andere types warmtepompen, omdat de bodemtemperatuur weinig seizoensschommelingen kent.  De verzamelde warmte wordt aan het water van de centrale verwarming afgegeven.
  • Lucht-luchtwarmtepomp: deze haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en brengt het als warmte lucht in de woning binnen.
  • Lucht-waterwarmtepomp: deze haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en geeft het af aan het water van de centrale verwarmingscircuit.
  • Hybride warmtepomp: dit is een warmtepomp ondersteund door een condensatieketel.

Een omkeerbare warmtepomp kan ook voor koeling zorgen. Let er wel op dat dit misschien minder interessant is als u óók tot doel heeft een premie te bekomen van de lokale energiedistributeur. Wij raden aan om zeker de voorwaarden te raadplegen.

Klik hier om te bekijken op welke premies u beroep kan doen.

 

Actie 2022: Bij vervanging van een oude verwarmingsketel door een condensatieketel of een warmtepomp door onze firma, bieden wij eenmalig de opmaak aan van een energieprestatiecertificaat voor een meerprijs van € 150 excl btw voor de desbetreffende woning.