Warmtepomp én klimatisatie

maart 15, 2022 Activiteiten

Om te voldoen aan EPB-eisen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie wordt, vanwege exuberante gasprijzen, meer en meer gekozen voor een warmtepomp.

Een warmtepomp onttrekt zijn warmte uit ofwel de lucht, de bodem of het grondwater, om deze vervolgens af te geven in de woning.

Een warmtepomp wordt het beste gecombineerd met een afgiftesysteem op lage temperatuur:  vloerverwarming /plafondverwarming / muurverwarming of met vergrote radiatoren of convectoren. Zo kan warmte met een relatief lage temperatuur gebruikt worden, waardoor het rendement van de warmtepomp hoog blijft.

Dit is de milieubewuste keuze bij uitstek in combinatie met een buffervat om de gewonnen energie te stockeren. Dat zorgt ervoor dat een warmtepomp tot de meest toekomstbestendige en meest energie-efficiënte verwarmingsoplossingen behoort.

Daarbij stimuleert de Vlaamse Overheid ook de installatie van warmtepomp door toekenning van premies.

Afhankelijk van het SOORT (zie warmtebron) warmtepomp kan u ongeacht de inkomenscategorie waarbinnen u valt

een premie bekomen van 300 tot 4000 EURO. Wij zijn RESCERT-installateur dus bezorgen u daarbij van de nodige documenten.

Klik hier om te bekijken op welke premie u kan verkrijgen voor uw specifieke investering binnen de MIJNVERBOUWPREMIE

Warmtepompen worden ingedeeld volgens hun warmtebron (bodem, grondwater, lucht) en afgiftesysteem (lucht of water). Als erkend koeltechnicus 1 bieden wij deze allemaal aan:

  • Geothermische of grondwater warmtepomp: deze haalt water uit de bodem of het grondwater. Daarvoor wordt een horizontaal of verticaal buizennetwerk in de grond geplaatst. De investeringskost ligt daardoor een stuk hoger, maar de rendementen liggen hoger dan andere types warmtepompen, omdat de bodemtemperatuur weinig seizoensschommelingen kent.  De verzamelde warmte wordt aan het water van de centrale verwarming afgegeven.
  • Lucht-luchtwarmtepomp: deze haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en brengt het als warmte lucht in de woning binnen.
  • Lucht-waterwarmtepomp: deze haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en geeft het af aan het water van de centrale verwarmingscircuit.
  • Hybride warmtepomp: dit is een warmtepomp ondersteund door een condensatieketel.

Een omkeerbare warmtepomp kan ook voor koeling zorgen. Let er wel op dat dit de koelfunctie uitgeschakeld dient te zijn voor het bekomen van de MIJNVERBOUWPREMIE voor warmtepompen. Wij raden aan om zeker de voorwaarden te raadplegen.

 

 

 

Gezien een investering in een warmtepomp uw woning aanzienlijk energiezuiniger zal maken, heeft dit ook ongetwijfeld effect de energieprestatiescore van uw woning.  Indien u over een looptijd van max 5 jaar ook andere energiebesparende investeringen heeft voorzien dan is het uiterst interessant om meer info in te winnen over de epc-labelpremie!