Er is de laatste tijd in de media veel berichtgeving over mazouttanks en het einde van het stookoliefonds promaz. Hoewel wij enkele jaren geleden hierover al berichtten op deze blog is het voor vele een nieuw gegeven.
Wij kaderen even waarover dit gaat en wat er veranderd.
In Vlaanderen is er al jarenlang een verplichting voor het laten keuren van mazouttanks (stookolietanks) die gebruikt worden voor stookolieketels voor particuliere woningen of commerciële gebouwen worden gebruikt. Deze verplichting heeft te maken met de veiligheid en milieuaspecten van de opslag van mazout, een fossiele brandstof die kan leiden tot verontreiniging van de bodem of het grondwater in geval van lekkage.
Verplichting voor keuring van mazouttanks:
- Keuringseisen: In Vlaanderen moeten ondergrondse en bovengrondse mazouttanks na een bepaalde tijd gekeurd worden. De tank moet gekeurd worden door een erkende keurder om te controleren of deze nog veilig en in goede staat is en geen lekkages vertoont.
- Keuringstermijn:
- Ondergrondse mazouttanks moeten afhankelijke van de inhoud 2-jaarlijs of 5-jaarlijks gekeurd worden.
- Bovengrondse tanks moeten reeds een eenmalige keuring hebben ondergaan voor 2003 en moeten ingekuipt zijn of dubbelwandig zijn en uitgerust zijn met een overvulbeveiliging of een permanent lekdetectiesysteem.
- Certificaat: Na de keuring ontvangt de eigenaar een CONFORMITEITSATTEST waarin wordt aangegeven of de tank voldoet aan de veiligheids- en milieunormen. Als de tank niet in orde is, kan de eigenaar verplicht worden om de tank te laten herstellen of vervangen. Sinds enkele jaren is er het promaz-fonds waar u als burger beroep kan op doen voor financiele tegemoetkoming bij mazoutlekkage in de ondergrond.
Sinds 2021 was er het Promaz fonds opgericht, waarover wij ook destijds berichtten op deze blog. Dit fonds was opgericht door de stookoliesector om eigenaars te ondersteuning bij bodemsanering. Helaas loopt dit fonds ten einde en kan men maar tot einde februari 2025 nog aanvragen indien.
Het is dan ook van belang dat u erop toeziet dat u uw ondergrondse stookolietank periodiek laat keuring en zo-nodig dit nog voor eind februari laat doen. Zodat mocht er in worst case een mazoutlek zijn dat u nog tijdig uw aanvraag kan indienen.
Net als het hebben van een energieprestatiecertificaat en asbestattest, bent u als eigenaar bij verkoop van de woning ook verplicht om een conformiteitsattest voor te leggen ingeval er een stookolietank aanwezig is op uw perceel (of een attest van buitengebruikstelling).
Het respecteren van de wetgeving is belangrijk gezien alle attesten betreffende uw woning in de toekomst online gaan staan op uw woningpass. De woningpas in eens soort digitaal paspoort van uw woning. Bijgevolg zijn deze attesten ook kenbaar voor de notaris en eenieder die u er toegang tot geeft en zijn de volledigheid ervan zeker een meerwaarde als u de woning verkoopt. (gezien de woningpas ook aantoont aan een koper dat u een goede onderhouden woning heeft)
Meer info over de woningpas vindt u hier.