Het is een triestig feit dat we in Vlaanderen meer dan 5 hectare open ruimte betonneren PER DAG anno 2024. Dat is iets meer dan 10 voetbalvelden en opnieuw een groei sinds 2016, wat het proces versnelt van de verdroging van de bodem. Elke druppel water die op beton valt, komt niet in onze bodem terecht en zo droogt de bodem uit en krijgen we vaker te kampen met overstromingen op plaatsen waar al dat water naar toe stroomt. En ondertussen krijgen we elke zomer opnieuw te horen dat we spaarzaam moeten zijn met water, of komen er zelfs restricties op het wassen van voertuigen, het vullen van zwembaden of het bewateren van planten en bomen in de tuin.
En dus is het plaatsen van een regenwaterput geen overbodige luxe, integendeel. Zo’n 50 procent van je totale waterverbruik kan je perfect opvangen met regenwater. Dat betekent een fikse besparing op je waterfactuur, als je weet dat een gemiddeld gezin van 4 zo’n 350 liter per dag verbruikt en dus een jaarfactuur heeft van 550 euro enkel aan water. Bij nieuwbouw of herbouw van eengezinswoning met een oppervlakte groter dan 40 m², moet het volume van de regenwaterput minstens 5’000 liter zijn. Bij verbouwing (renovatie) of uitbreiding van een woning is installatie van een regenwaterput niet verplicht, maar wel aangeraden. Regenwater kan je niet alleen benuttigen in de tuin, maar tevens om de wasmachine te voorzien van water of om het toilet door te spoelen. Het water kan ook gebruikt worden voor het poetsen van de vloer of zelfs dienst doen als buitendouche. Het is goedkoper dan kraantjeswater en beter voor het milieu. Onze ervaring leert ons dat een goede plaatsing het onderhoud voor een groot stuk kan beperken.
Het systeem van de recuperatie van regenwater is eenvoudig. Het regenwater van het dak wordt opgevangen in een waterdichte tank. Via een pomp wordt dit water binnen de woning naar de WC of wasmachine gebracht, en gaat het water in het beste geval nog via een 3-delige filtersysteem om verkleuring en geuroverlast tegen te gaan. Naast het stadswater is er dus een tweede watercircuit. De put zelf kan altijd aangevuld worden met stadswater bij watertekort of gewoon overgaan op stadswater wanneer er geen water meer kan worden opgepompt. Is er een overvloed aan regenwater, dan loopt het overtollige water naar een infiltratievoorziening of de riool in de straat, waar je aansluit op de regenwaterafvoer.
Maar wat is nu de kostprijs van zo’n regenwaterput. Regenwaterputten zijn zowel verkrijgbaar in beton als in kunststof. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Via de site van vmm kan je een handige brochure lezen met een wegwijzer bij bouwen of verbouwen. Belangrijk is de juiste dimensionering toe te passen. De dimensionering gebeurt op basis van enerzijds de wettelijke minimumvoorschriften en anderzijds een inschatting van het verwachte hergebruik en de dakoppervlakte, en dat is zo’n 50 liter/m². Voor een betonnen regenwaterput van 5’000 liter betaal je gemiddeld 940 euro (820 euro aan 6% btw), voor een put in kunststof is dat gemiddeld 2’000 euro (1’750 euro bij 6% btw).
Indien je zou kiezen voor een put van 10’000 liter zit je voor een betonnen exemplaar aan 1’350 euro (1’190 euro bij 6% btw) en 2’850 euro (2’500 euro bij 6% btw) voor een regenwaterput uit kunststof. De prijzen zijn exclusief transport, en inclusief de verhoging van de put en het deksel.
En dan is er nog de pomp, die ook afhankelijk is van de afstand tot de woning en de persoonlijke wensen, maar gemiddeld kost een zelfaanzuigende pomp rond de 500 euro en een dompelpomp in de regenwaterput kost ongeveer een kleine 800 euro. Het automatische bijvulsysteem is een extra kost van 280 euro. Ook de filter mag je niet vergeten en ook hier zijn er heel wat modellen op de markt, met zelfs filters die van regenwater, drinkwater kunnen maken. Voor een klassieke triplex filter moet je ongeveer rond de 110 euro rekenen, en hierbij heb je een zeeffilter (100µm), een fijnfilter (25 µm) en een actieve koolstoffilter. Indien het de bedoeling is om ook regenwater te gebruiken voor de douche of voor intensief gebruik van regenwater, is het aangeraden om een filter te nemen die nog fijner werkt en beter kleur- en geurhinder kan bestrijden dan de gewone triplexfilter via een ultrafijne sedimentfilter tot zelfs bacteriën kan bestrijden met een UV-lamp en zuurtegraad kan neutraliseren d.m.v. mineralen. Maar ook in de meer professionele modellen is er een ruim aanbod, maar gemiddeld moet je rekenen op 350 euro.
De kosten voor de plaatsing van je regenwaterinstallatie zijn moeilijk te bepalen omdat dit afhankelijk is van de situatie. Gaat het over nieuwbouw of renovatie, is de plaats makkelijk te bereiken, zijn er veel graafwerken nodig… ? Bij renovatie liggen de installatiekosten meestal wel hoger door intensievere werken zoals de vervanging van leidingen en dus ook meer breekwerk. De kosten van het materiaal dat nodig is voor de installatie zoals de buizen, zijn beperkt. Vóór je de waterinstallatie in gebruik neemt, moet de waterleverancier het systeem nakijken. De keuring van de binneninstallatie zorgt ervoor dat de kwaliteit van het drinkwater niet wordt aangetast in de sanitaire installatie van de woning. Die twee moeten strikt gescheiden blijven. De prijs van de keuring is afhankelijk van je gemeente en waterleverancier en schommelt rond de 130 euro.
Kortom, kies je voor beton dan zit je tussen de 2’000 en 4600 euro, kies je voor kunststof dan ligt de prijs tussen de 3’000 en 6’000 euro, zonder transport en installatiekosten.