Warmteafgifte

augustus 26, 2021 Blog
Vloerverwarming

Gezien vloerverwarming in de vloer zit en dus niet zichtbaar, heeft dit centrale verwarmingssysteem een hogere esthetische waarde in vergelijking met de plaatsing van radiatoren. Vloerverwarming is eveneens energiezuinig met 100 % in stralingswarmte (en dus geen convectie). Het vergt nagenoeg geen onderhoud en doet evenmin stof circuleren in de woonkamer. Door de betere warmtespreiding kan er met lagere keteltemperaturen gewerkt worden.

Natte systeem

Wij passen vooral het natte systeem toe, omdat dit prijsvoordelig is en door het feit dat wij kiezen voor speciaal vernette buizen zijn wij overtuigd van een duurzaam resultaat.  Bij dit systeem wordt de vloerverwarmingsbuizen in de chapelaag gelegd worden, het zogenaamde natte systeem. Steeds meer worden de buizen geprikt in rechtstreeks op de op de vloer geplaatste folie, het zogenaamde tacker-systeem.

Bij een beperkte vloerisolatie kiezen wij vaak het draadnettensysteem (zie onderstaande foto) . Hierbij wordt er op de vloerisolatie ook allereerst een folie geplaatst, waarna er metalen netten worden geplaats waarbij er clips worden geplaats en de vloerverwarmingbuizen hier worden ingeklikt.

 

Vloerverkoeling

Vloerverwarming kan ook zorgen voor koeling, indien de installatie specifiek ontworpen is voor zowel verwarming als koeling. Het beste is om gesloten verdelers toe te passen aangezien die niet mengen en de gebruikte thermostaten moet ook geschikt zijn voor koeling. Een belangrijk element bij koeling is dat de vloeren niet te koud mogen worden, zij moeten altijd boven het dauwpunt blijven, anders kan er condensvorming optreden op de vloer en wordt deze nat en glad. Koeling door middel van vloerverwarming wordt steeds meer toegepast aangezien huizen steeds beter geïsoleerd worden en er steeds grotere glasvlakken in de gevels zitten. Het water wordt meestal gekoeld door middel van een koelmachine of indirect door middel van grondwater afkomstig uit het primaire circuit van de grondwater warmtepomp, dit wordt vrije koeling genoemd. Het energieverbruik van deze vorm van koeling is aanzienlijk lager in vergelijking met de traditionele airconditioning. In geval van een warmtepomp met een koude warmte opslag-systeem is het zelfs noodzakelijk om te koelen, zodat de bodembron weer opgewarmd wordt en zo het verwarmingsrendement verhoogt.

Wand & plafondverwarming

Naast vloerverwarming bestaat ook wandverwarming en plafondverwarming, waarbij dezelfde technieken worden toegepast als bij vloerverwarming. Bij wandverwarming legt de klemtoon uiteraard op de horizontale stralingswarmte. Het kan niet de bedoeling zijn een warme wand te hebben waarbij een groot deel van de warmte verloren gaat tussen de muren. Wandverwarming is echter niet aan te raden voor grote ruimtes, daarvoor is vloer of plafondverwarming een betere optie.

Radiatoren en convectoren

Van Hoye heeft gedurende de laatste jaren een ruim assortiment van radiatoren en convectoren geplaatst. De warmte-afgifte van de nieuwe toestellen is niet alleen toegenomen, maar ook de designs van de toestellen hebben een opmerkelijke evolutie meegemaakt. Radiatoren moeten tegenwoordig niet meer gecamoufleerd worden, maar maken integraal deel uit van het interieur. Radiatoren zijn tegenwoordig beschikbaar in alle maten en vormen met uiteenlopende designs.
Radiator of Convector?
Het prijskaartje en de snelle en gelijkmatige opwarming is een belangrijke troef voor convectoren, maar radiatoren geven meer stralingswarmte af en dat wordt door de meeste klanten beschouwt als een meer aangename verwarming. Bij radiatoren stroomt warm water door buizen of platen die op hun beurt stralingswarmte afgeven, alsook in mindere mate convectiewarmte via luchtcirculatie.

Convectoren geven meer convectiewarmte af, maar minder stalingswarmte. De waterinhoud, die in mindere mate aanwezig is, stroomt door een dun buisje dat omgeven is door een warmtewisselaar van lamellen. Convectoren zijn in het algemeen compacter en lichter en uiterst geschikte voor goed geïsoleerde ruimtes, maar ze veroorzaken wel meer stof dan radiatoren.
We werken voornamelijk met de merken Radson, Henrad en Vasco voor de installatie van radiatoren. Deze merken bieden niet enkel kwaliteit, maar hebben tevens interessante tijdloze designs.