verschil voorraadvat en buffervat

maart 12, 2024 Blog

Vaak wordt er in de installatiesector gesproken over buffervaten, voorraadvaten en boilers.

Wij zetten even de verschillen op een rij omdat deze termen vaak niet in de juist context gebruikt worden, wat kan leiden tot verwarring.

Een voorraadvat is een synoniem voor een boiler. Deze is een vat dat bedoeld word om sanitair warm water op te slagen, dat u dus gebruik in uw keuken en badkamer.

 

 

Een buffervat of een energie-opslagvat daarentegen is iets heel anders. Bij een buffervat wordt het water in het vat in feite gebruikt als medium om overtollige warmte op te slagen. Het gaat hier dus om zuivere warmte-opslag van thermisch water (bedoeld voor verwarming dus). Een buffervat wordt vaak voorgesteld in combinatie met een warmtepomp of zonnecollectoren. Op zonnige en warme dagen waarop er weinig verwarming nodig is in de woning, kan op die manier het water in het vat de warmte opslagen.  Deze warmte kan dan op een later moment worden benut.  Het voordeel is dat warmtepomp ook minder hard moet werken op momenten dat het net kouder is omdat de warmte uit het buffervat (deels) kan worden genuttigd om te voldoen aan de warmte-vraag. Dit komt niet alleen het verbruik ten goede, maar ook het rendement en de levensduur.

Weishaupt energie-opslagvat

 

Combinatie buffervat en voorraadvat

Om het nog complexer te maken, bestaan der ook buffervaten die de beide functies combineren. Belangrijk om te onthouden is dat ten allen tijde in dit geval het leidingwater (verwarming) strict gescheiden blijft van het sanitair water (tapwater) Dit zijn dus vaten met een gescheiden leidingsysteem weliswaar, die zowel warmte-opslag stockeren voor verwarmingseisen,  als die instant warm water opslagen dat kan dienen voor tapwaterfunctie. Afhankelijk van het type wordt voor de tapwaterfunctie te kunnen leveren dus ook een warmtewisselaar gebruikt om de stockage warmte te geleiden naar het sanitaire water. Vaak zijn er ook tank in tank systemen waarbij het sanitair water volledige gescheiden is van de warmteopslag (buffer) warmte. Er bevindt zich dan een extra sanitair voorraadvatje in het buffervat. Soms wordt er ook een extra elektrische verwarmde spiraal voorzien in zulke combinatie-vaten om aanvullend sanitair warm water elektrisch te verwarmen op koude/donkere dagen.

Aarzel zeker niet om ons te contacteren voor info hieromtrent.

 

bron: pixabay