Monobloc lucht-water warmtepompen op propaan

oktober 3, 2023 Blog

De Voordelen van een Warmtepomp Monobloc op Propaan: Duurzaamheid en Efficiëntie in één

In de zoektocht naar duurzamere en efficiëntere verwarmingssystemen voor huizen en bedrijven, heeft de warmtepomp monobloc op propaan de aandacht getrokken als een veelbelovende optie. Dit geavanceerde systeem combineert de voordelen van warmtepomptechnologie met het gebruik van propaan als koelmiddel.  Propaan als koelmiddel, ook bekend als R290 is een natuurlijke koelmiddel en biedt uitstekende thermodynamische eigenschappen. Hierdoor is een afgifte-temperatuur van 70° mogelijk.  Dit grote werkingsbereik maakt het dan ook een ideale oplossing bij renovatie.

wat leidt tot een milieuvriendelijke en energie-efficiënte verwarmingsoplossing. In dit artikel zullen we de voordelen van een warmtepomp monobloc op propaan nader bekijken.

1. Energie-efficiëntie:

Een van de belangrijkste voordelen van een warmtepomp monobloc op propaan is de indrukwekkende energie-efficiëntie. Deze systemen kunnen warmte uit de omgevingslucht halen, zelfs bij lage buitentemperaturen, en deze overdragen naar het interieur van het gebouw. Door deze warmteoverdracht wordt er aanzienlijk minder energie verbruikt in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen die op fossiele brandstoffen draaien. Dit resulteert in lagere energierekeningen en vermindert de ecologische voetafdruk.

2. Milieuvriendelijkheid:

Het gebruik van propaan als koelmiddel in warmtepomp monobloc-systemen is een milieuvriendelijke keuze. Propaan (R-290) is een natuurlijk koudemiddel met een zeer lage impact op het broeikaseffect. Het heeft geen schadelijke effecten op de ozonlaag en draagt dus bij aan een duurzamere toekomst. Door voor een propaan-warmtepomp te kiezen, verminder je de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk en draag je bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

3. Onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen:

Een warmtepomp monobloc op propaan elimineert de behoefte aan fossiele brandstoffen zoals olie of aardgas voor verwarming. Dit betekent dat gebruikers niet langer afhankelijk zijn van schaarse en dure fossiele brandstoffen, waardoor ze minder gevoelig zijn voor prijsschommelingen op de energiemarkt. Dit leidt tot meer energieonafhankelijkheid en stabiliteit in de verwarmingskosten.

4. Lagere operationele kosten:

Hoewel de initiële investering in een warmtepomp monobloc op propaan misschien hoger is dan die van traditionele verwarmingssystemen, leidt het tot lagere operationele kosten op de lange termijn. De energie-efficiëntie van deze systemen resulteert in aanzienlijk lagere maandelijkse verwarmingskosten, waardoor de initiële investering zichzelf uiteindelijk terugverdient.

5. Stille werking:

Warmtepomp monobloc-systemen op propaan zijn over het algemeen stiller in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, zoals verwarmingsketels op gas of olie. Dit draagt bij aan een comfortabele en rustige leefomgeving in huis of op de werkplek.

Conclusie:

De warmtepomp monobloc op propaan biedt tal van voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, milieuvriendelijkheid, onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, lagere operationele kosten en stille werking. Door te kiezen voor dit innovatieve verwarmingssysteem, kunnen huiseigenaren en bedrijven niet alleen hun ecologische voetafdruk verminderen, maar ook profiteren van lagere energiekosten en een betere controle over hun verwarmingsbehoeften. Het is een stap in de richting van een duurzamere en comfortabelere toekomst.

NADEEL van propaan?

Het nadeel van propaan is evenwel dat er een risico op brand of explosie bestaat. Derhalve ook de noodzakelijkheid om deze enkel in MONOBLOCK-constructie toe te laten! Bij deze bouwwijze vormt het koeltechnische gedeelte een afgesloten geheel dat zich volledig in de buitenunit bevindt. De afsluiting met de binnen-installatie gebeurt door middel van watervoerende leidingen.  Dankzij de monoblock constructie wordt dan ook het brand of explosie risico in het gebouw zelf uitgesloten.

 

 

Aereoblock installatievoorbeeld

Verschillende fabrikanten zijn bezig met de ontwikkeling van deze systemen. Onder andere WEISHAUPT stelde dit jaar nog AEROBLOCK voor. Grootste uitdaging bij de ontwikkeling was om het geluidsniveau te beperken, echter door verschillende ingrepen heeft deze maar een geluidsniveau van 35db op 1.8m en is daarmee een van de of zoniet DE STILSTE op de markt.

De Aeroblock is in eerste fase verkrijgbaar in versies van 8 en 11 kW.

In de loop van de komende jaren wordt het aanbod uitgebreid met grote vermogens tot en met 24 kW.

Omdat deze reeks ook bedoeld is voor de renovatiemarkt, kan de Aeroblock ook geplaatst worden in een hybride opstelling.

 

 

 

Bron: install – weishaupt