Maak je verwarmingsketel klaar voor de winter!

september 28, 2023 Blog

Met de dagen die korter worden en de temperatuur die langzaam begint te dalen, staat het stookseizoen weer voor de deur.

Voor velen van ons betekent dit gezellige avonden bij de open haard, warme chocolademelk en knusse dekens. Maar voordat je jezelf volledig onderdompelt in de winterse geneugten, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je verwarmingsketel in topconditie verkeert. Het onderhoud van je verwarmingsketel is namelijk van vitaal belang voor zowel je comfort als je veiligheid gedurende de koude maanden.

Waarom Is Onderhoud van de Verwarmingsketel Belangrijk?

 1. Wettelijke verplichting: In Vlaanderen is er een wettelijke verplichting om je verwarmingsketel voor stookoieketels jaarlijk en voor gasketel 2-jaarlijks te laten onderhoud door een erkend technicus! Hierbij wordt een reinigings- en verbrandingsattest afgeleverd waarin je verwarmingsketel tevens wordt beoordeeld op het gebied van veiligheid en rendement! Vele verzekeringsmaatschappijen vragen tegenwoordig ook het rapport op bij hun klanten betreffende brandpolis. In het kader van de digitalisering zullen de attesten in de toekomst ook raadpleegbaar zijn op de woningpass en een belangrijke troef zijn bij een potentiële verkoop van uw woning.
 2. Efficiëntie Verbeteren: Een goed onderhouden verwarmingsketel werkt efficiënter. Dit betekent dat je minder energie verbruikt om je huis te verwarmen, wat resulteert in lagere energierekeningen. In tijden van stijgende energieprijzen is dit een welkome besparing.
 3. Langer Levensduur: Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je verwarmingsketel verlengen. Een goed onderhouden ketel zal minder snel slijten en heeft minder kans op storingen.
 4. Veiligheid: Verwarmingsketels werken met gas of brandstof, wat potentiële gevaren met zich meebrengt als ze niet goed worden onderhouden. Koolmonoxidevergiftiging is een ernstig risico bij een slecht onderhouden open verwarmingsketel. Door jaarlijks onderhoud worden eventuele lekkages of problemen tijdig gedetecteerd en verholpen.
 5. Kostbare Reparaties Voorkomen: Kleine problemen kunnen snel uitgroeien tot kostbare reparaties als ze niet worden aangepakt. Door regelmatig onderhoud kun je deze problemen vaak in een vroeg stadium identificeren en oplossen, waardoor je grote uitgaven voorkomt.
 6. Optimale Prestaties: Een goed werkende verwarmingsketel zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling in je huis. Dit betekent dat alle kamers comfortabel worden verwarmd, zonder koude plekken.

Wat Omvat Verwarmingsketel Onderhoud?

Het onderhoud van een verwarmingsketel omvat verschillende stappen, waaronder:

 1. Reiniging: Het verwijderen van vuil, stof en roet van de ketel en de brander. Dit verbetert de verbranding en de algehele efficiëntie.
 2. Inspectie: Een grondige visuele inspectie van alle onderdelen van de ketel om te controleren op slijtage, corrosie of andere tekenen van schade.
 3. Afstelling: Het afstellen van de brander en andere componenten om ervoor te zorgen dat ze optimaal presteren.
 4. Testen en Controles: Het uitvoeren van tests om ervoor te zorgen dat de ketel veilig werkt en dat er geen koolmonoxidelekken zijn.
 5. Vervanging van Onderdelen: Indien nodig worden versleten of beschadigde onderdelen vervangen.

 

Wij hebben de expertise, erkenningen én het gereedschap om ervoor te zorgen dat je ketel optimaal blijft werken!

In conclusie, het begin van het stookseizoen is het perfecte moment om na te denken over het onderhoud van je verwarmingsketel.

Door dit regelmatig te laten doen, verbeter je de efficiëntie, verleng je de levensduur van de ketel, verhoog je de veiligheid en voorkom je kostbare reparaties.

Bekijk hier op de verwarmingswijzer hoe en voor wie het de taak is (eigenaar/huurder) om je verwarmingsketel in optimale toestand te houden.