Duurzaam Waterbeheer: Innovatie voor Grondwater en Drinkwater

februari 15, 2024 Blog
Behandeling stadswater

Afhankelijk van de waterhardheid in de regio waar u woont kan het interessant zijn om de plaatsing van een waterverzachter te overwegen, gezien onbehandeld leidingwater veel kalk bevat, dat uw leidingen en kranen verstopt en een impact kan hebben op de levensduur van uw elektrische toestellen. Het plaatsen van een ontharder brengt tevens tal van andere voordelen met zich mee, zoals zachter wasgoed, langere levensduur van uw huishoudelijke toestellen die water verbruiken, geen verkalking in de kranen en douchekoppen, beter voor huid en haar, minder geurhinder, maar tevens ook minder energieverbruikt en dus een besparing op water en energiefactuur. Door de kalkaanslag kunnen onderdelen dichtslibben waardoor er meer energie nodig is om water te verwarmen of kan men ook geluidsoverlast krijgen (bvb. door een blok kalk in de warmtewisselaar). Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor waterbehandeling, berekende, op basis van cijfers van het NIS, dat een Belgisch gezin van 4 personen op jaarbasis tot 650 euro kan uitsparen door het gebruik van een waterontharder.

foto van Cassidy Phillips

Regenwaterrecuperatie en filtering

Bij een nieuwbouw is het al jarenlang verplicht een regenwaterput te installeren en met de toenemende waterverbruikskosten is het interessant om een regenwaterput te plaatsen en het regenwater te benutten voor uw toiletspoelsysteem en wasmachine. Hiervoor kunt u een geluidsarme regenwaterpomp laten plaatsen door ons, verbonden aan een 3-delige waterfilter.

Grondwater

Indien de mogelijkheid voorhanden is kan de installatie van een grondwaterpomp ook de waterfactuur drastisch doen dalen, iets wat voor grootverbruikers eigenlijk nu al een noodzakelijkheid is. Wat betreft de kwaliteit van het grondwater speelt de diepte van de boorput een grote rol. Vanaf 15 meter diepte is de kwaliteit van het opgepompte water vrij stabiel. Voor alles wat minder diep is wordt het vrijwel onmogelijk de kwaliteit van het water stabiel te krijgen en lijkt contact met een boorbedrijf voor een nieuwe boorput vaak aangewezen.

Via een erkend labo kan de kwaliteit van het grondwater grondig geanalyseerd worden. Uw water wordt dan op alle relevante parameters getest, waardoor wij een volledig beeld hebben van de situatie, en zo ook een adequate oplossing kunnen voorstellen voor het gebruik van het grondwater in het huishouden. Hierin is de kalkwaarde van het water alsook de pH-waarde van enorm belang. Diverse filters kunnen specifieke elementen in het grondwater gaan opvangen, zoals het verwijdering van ijzer, waterstofsulfide en mangaan.

Drinkwater

Kraantjeswater is in de meeste gevallen veel beter dan water dat al enige tijd in een plastiek fles heeft gezeten, en het is tevens een pak goedkoper. Eén liter leidingwater kost ongeveer € 0,005. Eén liter SPA water kost bijna 1 euro. Of om het anders te zeggen, met 1 euro leidingwater heb je zowat 190 liter water. Maar ook hier zijn tal van opties voorzien om het leidingwater te filteren en op de gepaste temperatuur te houden met een waterkoeler. Er bestaan zowel staande tap-eenheden op het aanrecht, of koeleenheden die aangesloten worden op een dispenser kraan of zelfs op uw bestaande tapinstallatie. Uiteraard zijn er zowel eenheden voor particulier als professioneel gebruik.

De sanering van afvalwater (zuivering van rioolwater), het onderhoud van 40 000 km aan leidingen, het stockeren en op peil houden van de waterbevoorrading alsook de aanhoudende droogte zorgen ervoor dat de prijs van het water stijgt en in de toekomst zal blijven stijgen. Dus naast een goed energiebeheer zal een een adequaat waterbeheer een evidentie worden.