Energie Prestatie Certificaat

augustus 25, 2021 Activiteiten
Voor bestaande gebouwen met woonfunctie
of voor gemeenschappelijke delen voor verhuur of verkoop van appartementen

Het EPC (Energie Prestatie Certificaat) is verplicht voor alle woningen, appartementen, sociale woningen en studio’s die verkocht of verhuurd worden. Het energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig, ook als het gebouw ondertussen opnieuw verkocht of verhuurd wordt. De kostprijs is afhankelijk van meerdere factoren. Het hangt allemaal af van het soort woning (villa, bijgebouw, appartement, …), het oppervlak en is afhankelijk van het feit of de bouwplannen van de woning al dan niet beschikbaar zijn. Een korting is mogelijk voor opdrachten die meerdere wooneenheden omvatten. Om een energieprestatiecertificaat te maken komen wij steeds ter plaatse voor een check-up en opmeting van de woning. Ingeval bepaalde zaken niet visueel vast te stellen zijn is het aan te raden dat u facturen kan voorleggen die het gebruik van een welbepaald materiaal (bijvoorbeeld type isolatie) bewijzen.

 


Dit attest heeft als doel het energieverbruik van de woning in kaart te brengen om zo de koper (of huurder) te informeren en bewust te maken van de energie zuinigheid of verkwisting die gebeurd in de woning. Op basis van het jaarlijks energieverbruik van de woning en andere parameters wordt een kengetal toegekend aan de woning, dit onder meer op basis van de gebruikte materialen, de isolatiewaarden van dak, ramen, muren en deuren, en de installatie van verwarming en warm water.

Ook zit er een fiche bijgevoegd over de mogelijke maatregelen en aanbevelingen om de woning energie-vriendelijker te maken.

Een epc bevat naast het E-peil een heel dossier van aanbevelingen om de woning energie-vriendelijker te maken. Dit dossier is doorgaans tussen de 25 en de 35 pagina’s dik.

Als u overweegt om in een tijdspanne van 5 jaar een reeks energie-besparende investeringen te doen in uw woning dan is het interessant om vooraf een epc te laten maken. U kunt namelijk afhankelijk van uw categorie E-peil een heuse premie bekomen als u na uw investeringen een hogere categorie E-peil haalt.

Verder is er ook de vlaamse renovatie-premie waarbij voor tal van investeringen een premie kan aangevraagd worden van 20% of 30%. Opgelet deze premie is ook aan tal van voorwaarden verbonden.

Raadpleeg zeker www.premiezoeker.be of wonenvlaanderen.be

In de toekomst zal alle belangrijke info m.b.t. uw woning terug te vinden zijn op uw woningpas. Stel dat u uw woning verkoopt kan de kandidaat koper op een eenvoudige manier alle nodige info toegestuurd krijgen.

 

Actie 2022: Bij vervanging van een oude verwarmingsketel door een condensatieketel of een warmtepomp, bieden wij eenmalig de opmaak aan van een energieprestatiecertificaat voor een meerprijs van € 150 excl btw voor de desbetreffende woning.