Energie Prestatie Certificaat ( epc )

augustus 25, 2021 Activiteiten
Wanneer nodig? 

Bij verkoop of verhuur van een bestaande gebouw met woonfunctie ,of voor gemeenschappelijke delen voor verhuur of verkoop van appartementen

Bij interesse in het bekomen van een epc-labelpremie dient u vóór de start van de werken een epc te laten maken én ná de werken, binnen een tijdspanne van 5 jaar.  Hier vindt u meer info over de epc-labelpremie.

Indien u beroep wil doen op de epc-labelpremie, bekijk dan zeker eens ons artikel over de MIJNVERBOUWPREMIE.

Afhankelijk van uw start- E-peil en uw behaalde eind- E-peil kan een premie bekomen als u na uw investeringen een hogere categorie E-peil haalt.

Hoe lang geldig?

Het energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig, ook als het gebouw ondertussen opnieuw verkocht of verhuurd wordt.

Hoveel kost het?

De kostprijs is afhankelijk van meerdere factoren. Het hangt allemaal af van het soort woning (villa, bijgebouw, appartement, …), het oppervlak en is afhankelijk van het feit of de bouwplannen van de woning al dan niet beschikbaar zijn. Een korting is mogelijk voor opdrachten die meerdere wooneenheden omvatten.

Hoe gaan wij te werk?

Om een energieprestatiecertificaat te maken komen wij steeds ter plaatse voor een check-up en opmeting van de woning. Ingeval bepaalde zaken niet visueel vast te stellen zijn is het aan te raden dat u facturen kan voorleggen die het gebruik van een welbepaald materiaal (bijvoorbeeld type isolatie) bewijzen.

 

Doel van het epc?

Dit attest heeft als doel het energieverbruik van de woning in kaart te brengen om zo de koper (of huurder) te informeren en bewust te maken van de energie zuinigheid of verkwisting die gebeurd in de woning. Op basis van het jaarlijks energieverbruik van de woning en andere parameters wordt een kengetal toegekend aan de woning, dit onder meer op basis van de gebruikte materialen, de isolatiewaarden van dak, ramen, muren en deuren, en de installatie van verwarming en warm water.

Een epc bevat naast het E-peil een heel dossier van aanbevelingen om de woning energie-vriendelijker te maken. Dit dossier is doorgaans tussen de 25 en de 35 pagina’s dik.

 

In de toekomst zal alle belangrijke info m.b.t. uw woning terug te vinden zijn op uw woningpas. Stel dat u uw woning verkoopt kan de kandidaat koper op een eenvoudige manier alle nodige info toegestuurd krijgen.

 

Actie 2022: Bij vervanging van een oude verwarmingsketel door een condensatieketel of een warmtepomp, bieden wij eenmalig de opmaak aan van een energieprestatiecertificaat voor een meerprijs van € 150 excl btw voor de desbetreffende woning.