Vanaf het komende jaar gaat er een frisse wind waaien door het landschap van zonne-energie. De premie voor zonnepanelen verdwijnt, terwijl in sommige gevallen het btw-tarief omhoog schiet. Wat houdt dit precies in en moeten we ons zorgen maken?
Op 1 april 2022 introduceerde de federale overheid een verlaagd btw-tarief van 6 procent in plaats van 21 procent voor zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen in woningen jonger dan tien jaar. Echter, vanaf 1 januari 2024 verdwijnt dit verlaagde tarief als sneeuw voor de zon. Voor een gemiddelde installatie van ongeveer 4.000 euro betekent dit een verschil van zo’n 600 euro. Voor oudere woningen blijft het lagere btw-tarief echter gehandhaafd. Op 1 januari verdwijnt ook de premie van de Vlaamse overheid. Momenteel bedraagt deze premie nog 150 euro per kilowattpiek voor installaties tot maximaal 4 kilowattpiek en 75 euro per kilowattpiek van 4 tot 6 kilowattpiek, met een maximum van 750 euro. Dit is al de helft minder dan voorheen.
Heeft dit alles een invloed om de rendabiliteit van het systeem? Het antwoord is kort: “neen.” Zonnepanelen zijn levensvatbaar en winstgevend zonder overheidssubsidies. Het waren allemaal incentives om de eerste gebruikers over de schreef te halen maar tegenwoordig moet niemand meer overtuigd worden. Zelfs particulieren met een klein dakje vinden een manier om hun energiefactuur omlaag te halen door het plaatsen van een aantal panelen. Een fotovoltaïsche installatie heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar en biedt gedurende die periode controle over een aanzienlijk deel van uw stroomkosten. Of de zonnepanelen nu in zeven, zes of vijf jaar zijn terugverdiend, wordt in het licht van deze lange levensduur relatief onbelangrijk.
Met een digitale meter krijgt u een vergoeding voor de stroom die u teruglevert aan het net. Hoewel deze vergoeding bescheiden is en het ideaal is om zoveel mogelijk van uw zelf opgewekte stroom te gebruiken, draagt het wel bij aan de winstgevendheid. In de toekomst zullen veel gezinnen naar verwachting meer elektriciteit gaan verbruiken, bijvoorbeeld bij de overstap naar een warmtepomp, elektrische auto of het gebruik van airconditioning in de zomer. Door nu al een grotere installatie te plaatsen, bent u goed voorbereid op deze ontwikkelingen. Het is voordeliger om dit nu te doen dan later een installateur te moeten laten terugkomen om extra panelen toe te voegen en eventueel uw omvormer te vervangen.
Zonnepanelen met een keuringsdatum tot en met 31 december 2023 komen nog in aanmerking voor de premie. Echter, voor wie snel wil profiteren en nog geen installatie heeft gepland, lijkt dit nu lastig. Momenteel is er geen sprake van een zogenaamde ‘run’ op zonnepanelen, zoals eerder het geval was door de stijgende energieprijzen. Maar de vraag naar offertes neemt toe en dat velen volgeboekt zijn tot het einde van het jaar zal niemand moeten verwonderen.